Komiki SLO

Komiki SLO

Admir Baltić

Vzhajajoče ime slovenske stand-up scene, ki še kar vzhaja. Lastnik samostojnega podjetja Iz rok v usta. Mojster transformacije v lik Žutega, hitronogega kriminalca na drobno, čigar prigode se čisto po naključju ujemajo s problemi sodobne Slovenije. Kot Žuti v celovečerni monokomediji Slaba družba unikatno secira šibke točke naše družbe. Trdimo, da je Baltić trenutno najboljši Žuti na slovenskih odrih.Poleg Žutega in Slabe družbe, Baltić izvaja tudi navadne stand up točke. Blizu so mu teme kot so partnerski odnosi, spolno občevalni zapleti, ekologija, prekariat, šport in druge.Kot človek je … ok. Spontano nasmejan, le ko je pijan (ne pije alkohola). Nespreten small talker, kar mu pride prav v čitalnicah, knjižnicah in na komemoracijah. Človek bujne domišljije (verjame v Boga, denimo) in dobrega srca (50 utripov na minuto).

 

 

Aleš Novak

Uraden opis - Po izobrazbi sem diplomirani kemijski inženir, delal sem na inštitutu Jožef Stefan ampak se s tem področjem ne ukvarjam več. Sem scenarist, igralec in izvršni producent pri Skečoholikih in scenarist, sovoditelj oddaje "Štartaj, Slovenija!". Scenaristično sem sodeloval tudi pri Vid in Pero šovu, Ta teden z Juretom Godlerjem, Viktorjih 2016 (teh tazadnjih), pri pisanju oglasov (Gen-i, Comshop,...) Na YT imam svoj kanal (AlešNovak), kjer občasno snemam vloge.  "Neuraden" opis - Aleš Novak je stand up komik nove generacije oz. drugega, tretjega vala stand up komedije pri nas. Po izobrazbi je... eh, koga zafrkavam, sam pišem to predstavitev, tretja oseba ednine ni potrebna. Po izobrazbi sem kemijski inženir, delal sem na inštitutu Jožef Stefan ampak se s tem področjem ne ukvarjam več. Sedaj me lahko spremljate v skeč oddaji Skečoholiki in v oddaji Štartaj, Slovenija! In pa na stand up odrih širom Slovenije ... no, enkrat sem nastopil tudi v Grazu.

Stand up komik  Novak, je obraz oddaje Štartaj, Slovenija in je sedaj gostuje po vsej Sloveniji s starševsko komedijo Mali otroci, veliki problemi, pred tem pa z komedijo Slovenec in pol.

 

Boris Kobal

Boris Kobal, režiser, igralec in dramatik je rojen 16. novembra 1955 v Trstu. Tam je končal osnovno šolo, srednjo šolo Cirila in Metoda in 1974 leta maturiral na učiteljišču Antona Martina Slomška. Že v mladosti je gledališče vplivalo nanj, saj je bil tudi njegov oče igralec. Po končanem učiteljišču je odšel na AGRFT v Ljubljani in vpisal študij gledališke in radijske režije, študij je zaključil z režijo Ruzantejeve Moschete, diplomiral pa je leta 1996. Po končanem študiju je bil približno 17 let svobodni umetnik v različnih gledališčih kot režiser, igralec in pisec, predvsem kabaretov. Najprej je začel z delom v SSG Trst, kasneje pa je režiral v vseh slovenskih gledališčih, razen v Mariboru. Najpogosteje se je srečeval z ansamblom MGL, kjer je bil nato tudi direktor in umetniški vodja od 1997 do 2007. Značilno za Kobala je, da se v svojih režijah nikakor ne želi izogniti aktualizaciji, in to predvsem politični. Kadar se odloči za klasične tekste jih zanesljivo aktualizira in jim doda kanec, zanj tako značilnega, satiričnega tona. V ta sklop režij sodijo avtorji kot so Goldoni, Linhart, Cankar, Ruzzante, De Fillipo… Sodobnejšim avtorjem pa ob tej že znani noti dodaja še kanček teatralnosti ( Jančar, Partljič, Lorca, Verč…). Kobal se nikoli ni zadovoljil samo z režijami, ampak ga pogosto srečamo tudi kot igralca, bodisi v monodramah ali satiričnih kabaretih. Pogosto sta njegov nastop ali avtorstvo njegovih kabaretnih predstav povezana s Segejem Verčem. Nagrajen je bil za tekst Afrika ali Na svoji zemlji. Kot režiser in igralec se je predstavil televizijskemu občinstvu v satirični oddaji TV Poper. Na televiziji je bil tudi voditelj glasbenega tekmovanja Ema leta 2006. V vseh oblikah svojega izražanja, kot režiser, igralec ali dramatik se nam vedno znova kaže kot prefinjen satirik, komik, in kritik življenja okoli sebe in nas. VIR: http://sigledal.org/

KDO JE BORIS na kratko?
Od kultnega TV Popra do soustvarjanja udarnih nedeljskih TV-šovov, od gledališča do stand-up komedije. Desetletja na sceni. Dobitnik več nagrad v pikadu.

 

Andrej Težak - Tešky

Je eden od komikov, ki je slovensko stand-up komedijo postavljal na noge, odvijal iz plenic in bil eden pionirjev drugega vala stand-

Zelo je ponosen na svojega otroka, festival PANČ, ki ga organizira 8 let in na njem je nastopal vsa leta kot povezovalec vseh večerov. Ponosen je na akademijo PANČ, v kateri je izšolal številne nove komike in na klub smeha 10ka, v katerem nadaljuje svoje poslanstvo promocije stand-up komedije, z  večeri novega, kjer se kalijo novi komiki in kjer se pilijo nove šale. Ponosen je na številne večere stand-up komedije, ki jih je postavil na oder v teh letih in katerih del je bil tudi kot nastopajoči povezovalec.up komedije v Sloveniji.. Z ekipo Komikaze je obkrožil Slovenijo in se odločil za voditeljsko mesto. Izkušnje iz improvizacijskega gledališča je odlično unovčil in danes je odličen povezovalec, mojster atmosfere in komuniciranja s publiko. Tešky se rad pošali na račun svojega vegetarijanstva, managerskega poklica in ljudi, s katerimi se kot glasbeni manager vsakodnevno ukvarja, njegov humor pa je pogosto na meji, saj ljubi črne šale in direktnost, je piker, sarkastičen, kritičen in brez zavor. Zagotovo bo s svojim inteligentnim humorjem zapeljal tudi vas.

Trenutno se Slovenci smejimo njegovi predstavi Deseti brat stand-up komedije.

Boštjan Gorenc - Pižama

Boštjan Gorenc – Pižama živi v majhni vasici na robu Kranjske in če gre verjeti uradnim zaznamkom, se je nekoč tudi rodil. Umrl še ni ali pa to zelo dobro skriva.

V študijskih letih se je spoznal tudi z gledališko improvizacijo, ki ga še vedno drži v objemu. V Impro ligi je dolga leta tekmoval kot član veteranske ekipe Veselička, zdaj pa nastopa z improvizacijsko skupino Improleptika. Leta 2011 je postal zmagovalec prve (in zaenkrat edine) sezone Impro TV na nacionalni televiziji. Kmalu po prvih korakih v Impro ligi je postal reden moderator impro tekem, kjer se je zbližal s formo stand up komedije.

Prve prave standuperske korake je naredil leta 2004, ko ob vstopu Slovenije v EU v ljubljanskem KUD-u Franceta Prešerna priredijo priložnostno stand up ekshibicijo, čeprav je na istem odru že nekaj let pred tem in prav tako v okviru Impro lige skupaj z Juretom Zrncem in Janezom Usenikom sodeloval v proto-stand up večeru. Od leta 2007 do 2009 nastopa s Komikazami, ko iz njih nastane ohlapnejši kolektiv, pa samostojno nadaljuje z uspešno stand up kariero, tako na klubskih in gledaliških kot tudi korporativnih nastopih. Leta 2011 z Lucijo Ćirović oidvodi Viktorje, med leti 2011 in 2013 pa je na Valu 202 vodil radijsko stand up oddajo Naval smeha. Nastopil je tudi v oddaji Planet Stand-up, trenutno pa po odrih orje s samostojno predstavo 50 odtenkov njive.

Kako so nastala slovenska narečja, kakšen vpliv ima na slovensko politiko predizbor za pesem Evrovizije in kaj sploh pomenijo slovenske kletvice, so vprašanja, s katerimi si najbrž niste preveč belili glav, a zato odgovori nanje niso nič manj zabavni.

Boštjan Gorenc – Pižama v celovečerni stand-up predstavi Petdeset odtenkov njive zaorje med bolj ali manj vidne, a bistvene gradnike slovenstva. Najsi bodo to pisci besedil slovenskih popevk, hripavi novinarji, impresionistični pesniki ali ustvarjalci reklam, pred njegovimi puščicami ni varen nihče. Nemara zato, ker so ga s tečaja lokostrelstva vrgli že po uvodnem srečanju.

Pronicljivo seciranje aktualnih dogodkov se prepleta s prodornimi enovrstičnicami, vse skupaj pa zabeli izkušnja novopečenega očetovstva. Obiskovalcem se obeta tudi predstavitev nove erotične megauspešnice, namenjene slovenskim gospodinjam.