Natisni

Stand up (KP) - Boris Kobal

Dogodek

Naslov:
Stand up (KP) - Boris Kobal
Kdaj:
sre, 31. avgust 2022, 20:00 h
Kategorija:
RAZPRODANO

Opis

Boris Kobal, režiser, igralec in dramatik je rojen 16. novembra 1955 v Trstu. Tam je končal osnovno šolo, srednjo šolo Cirila in Metoda in 1974 leta maturiral na učiteljišču Antona Martina Slomška. Že v mladosti je gledališče vplivalo nanj, saj je bil tudi njegov oče igralec.

Po končanem učiteljišču je odšel na AGRFT v Ljubljani in vpisal študij gledališke in radijske režije, študij je zaključil z režijo Ruzantejeve Moschete, diplomiral pa je leta 1996.

Po končanem študiju je bil približno 17 let svobodni umetnik v različnih gledališčih kot režiser, igralec in pisec, predvsem kabaretov. Najprej je začel z delom v SSG Trst, kasneje pa je režiral v vseh slovenskih gledališčih, razen v Mariboru. Najpogosteje se je srečeval z ansamblom MGL, kjer je bil nato tudi direktor in umetniški vodja od 1997 do 2007.

Značilno za Kobala je, da se v svojih režijah nikakor ne želi izogniti aktualizaciji, in to predvsem politični. Kadar se odloči za klasične tekste jih zanesljivo aktualizira in jim doda kanec, zanj tako značilnega, satiričnega tona. V ta sklop režij sodijo avtorji kot so Goldoni, Linhart, Cankar, Ruzzante, De Fillipo… Sodobnejšim avtorjem pa ob tej že znani noti dodaja še kanček teatralnosti ( Jančar, Partljič, Lorca, Verč…).