Tilen Artač

Tilen Artač

BIOGRAFIJA

Tilen Artač je rojen leta 1985 v Ljubljani. Junija 2007 je magistriral na Akademiji za glasbo v Zagrebu pri profesorju Valterju Dešpalju. Glasbeno izobraževanje je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Gradcu pri profesorju Rudolfu Leopoldu, ter komorno glasbo pri profesorju Chia Chovu. V času šolanja je dosegel vidne uspehe. Dobil je prvo nagrado na evropskem tekmovanju Alpe - Jadran v Gorici, prvo nagrado ter zlato plaketo na državnem tekmovanju. Je član klavirskega tria Tempo giusto, s katerim je prav tako prejel prvo nagrado na državnem tekmovanju in prvo nagrado na evropskem tekmovanju v Majanu (Italija). Kot solist ter komorni glasbenik je nastopal doma in na tujem: Moskva, Helsinki, Bruselj, Dunaj (Musikverein), Amsterdam (Cello Biennale 2008), Pariz, London, Dubrovnik...

Nastopil je kot solist z Zagrebško Filharmonijo v veliki dvorani Vatroslav Lisinski v Zagrebu, z orkestrom United na Festivalu Bled 2008 in 2009, ter z orkestrom Festivala Maribor 2012. Kot član ansambla Cellomania (ansambel 12-ih violončel) je sodeloval s svetovno priznanimi glasbeniki, kot sta Mischa Maisky ter Giovanni Sollima. Leta 2013 je kot komorni glasbenik nastopil na Osredniji državni proslavi ob dnevu državnosti.

Od leta 2004 je član ekipe imitatorjev in ustvarjalcev radijske oddaje Radio GA GA. V teh letih je kot imitator upodobil številne like ter s pretanjenim občutkom za humor priljubljeni radijski oddaji pridodal še poseben šarm. Njegova iskriva misel in imitatorska sposobnost sta postali nepogrešljivi.
Je zmagovalec tretje sezone šova - Znan obraz ima svoj glas, najbolj gledanega šova pomladi 2016 na POP TV.
Od leta 2004 do 2010 je sodeloval tudi v televizijski oddaji HRI-bar pod taktirko radijske in televizijske legende Saša Hribarja. V oddajah je ustvaril svojstven lik psihologinje Ifigenije, ki se je vsakokrat z gosti oddaje pogovarjala na prav poseben, iskriv način. Nastopal je v vlogi sovoditelja v priljubljenih oddajah: Kdo si upa na večerjo?, Zaigraj še enkrat, sam in Poldnevnik, ki so bile na sporedu ob sobotah in nedeljah zvečer na prvem programu nacionalne televizije.

Sodeloval in nastopal je pri zabavnih televizijskih oddajah kot so: Piramida, Spet doma, Moja Slovenija, Viktorji 2010 in 2012, ter TLP. Od leta 2010 redno sodeluje kot imitator in komik v javni radijski oddaji Prizma optimizma, s katero 1. Program Radia Slovenija obiskuje slovenske kraje. Njegovi najbolj znani liki in imitacije so: psihologinja Ifigenija, Mirko Sepertinšek, dr. Dimitrij Rupel, France Cukjati, Janez Podobnik, Andrej Bručan, Borut Pahor, Gregor Golobič, Breda Pečan, Milan Kučan, Boško Šrot, Svetlana Makarovič, Peter Zobec, Jože Potrebuješ, Elka Strojan, Zlatko Zahović, Ivo Bajec, Miha Žibrat, Slavko Bobovnik, Marcel Štefančič in drugi.

Njegove imitacije so bile prisotne tudi v risankah: Slonček Horton, Arthur in Božiček, Smrkci, Levji Kralj, Avioni, Pošasti z univerze in filmu Ledena doba 4.

V tandemu GodArt je nastopil na mednarodnem Festivalu Bled, festivalu Lent in v Unionski dvorani v Ljubljani s svetovno znanim stand up komikom, imitatorjem in igralcem v filmih Policijska akademija Michaelom Winslowom. Septembra 2010 je nastopil v Magic - Comedy Clubu Hermosa Beach v Los Angelesu. Na Miklavžovem koncertu, ki ga vsako leto prireja Rotary klub je kot solist - tenorist ob spremljavi simfoničnega orkestra RTV 
Slovenija izvedel priredbo skladbe Gangnam style v operni obliki, ki je na Youtubu v treh mesecih dosegla že več kot milijon ogledov.

Leta 2012 je prejel nagrado Franeta Milčinskega - Ježka, ki jo RTV Slovenija podeljuje najzaslužnejšim za izvirne dosežke ali opus v tistih 
umetnostnih zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo tradiciji žlahtnega Ježkovega duha. 
 
Zadnje čase navdušuje slovensko javnost z rubriko Mala terasa v sklopu oddaje Kaj dogaja na RTV Slovenija.